» » У ЗУНУ відбувся круглий стіл «Напрями співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування України щодо соціальної і професійної адаптації ветеранів війни»

У ЗУНУ відбувся круглий стіл «Напрями співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування України щодо соціальної і професійної адаптації ветеранів війни»

Дата: 12-11-2021, 17:16 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

  У межах підписаної угоди з Міністерством у справах ветеранів України, за підтримки Міжнародного фонду соціальної адаптації й за участі державних органів влади та органів місцевого самоврядування на базі класичного університету Тернополя відбувся  круглий стіл «Напрями співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування України щодо соціальної і професійної адаптації ветеранів війни».

Модерував захід ректор Західноукраїнського національного університету Андрій Крисоватий, який зазначив: «Проблема адаптації військовослужбовців до цивільного життя – це порівняно новий виклик перед українським громадянським суспільством та державою, які повинні забезпечити успішну соціальну інтеграцію бійців АТО/ООС. Учасники бойових дій після повернення додому зіштовхуються не тільки з матеріальними проблемами, але й із психологічними та соціальними.  Вони потребують налагодження комунікацій та стосунків з сім’єю, родичами та громадою. Якщо цю проблему не вирішити сьогодні, то завтра впоратися із нею буде дуже складно. Тому адаптація ветеранів війни до мирного життя – це невідкладне питання, вирішення якого потребує спільних зусиль і налагодженої співпраці органів державної влади та місцевого самоврядування».

З 2015 року наш заклад вищої освіти  здійснює перепідготовку військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей за проєктом «Норвегія-Україна», який фінансується Міністерством закордонних справ Королівства Норвегії.

До учасників круглого столу звернувся  Володимир Рубцов, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації: «Мета нашої зустрічі – обговорити реалізацію механізму організації заходів із соціальної та професійної адаптації бійців АТО/ООС. Для нас важливо створити умови у регіоні щодо ефективної інтеграції ветеранів війни у суспільне життя, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці та сприяння їх зайнятості, розробити регіональну модель надання послуг із соціальної і професійної адаптації ветеранів війни та членів їх сімей, удосконалити систему навчання упродовж життя. Вірю, що співпраця із Західноукраїнським національним університетом дасть змогу нам налагодити комунікацію із представниками органів державної влади та місцевого самоврядування».

До дискусії долучилися Микола Казюк - начальник відділу Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області, Володимир Сулима - начальник управління соціальної політики Тернопільської міської ради, Володимир Росоловський -  заступник директора департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації, Володимир Петровський -  Голова Саранчуківської територіальної громади, Василь Олещук – директор Тернопільського обласного центру зайнятості, Наталія Брич – начальник відділу організації профнавчання Тернопільського обласного центру зайнятості, Надія Бабій – заступник начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради, начальник відділу обслуговування ветеранів та осіб з інвалідністю.

Також у зустрічі взяли участь голови ОТГ, старости громад,    начальники відділів, управлінь, центрів, головні спеціалісти, військові, виконавчі директори ГО, члени ГО та професорсько-викладацький колектив ЗУНУ.

У ході зустрічі  було обговорено комплекс заходів із соціальної і професійної адаптації ветеранів війни, їх включення до програми економічного та соціального розвитку територіальних громад, план допомоги їхньому працевлаштуванню, організацію у нашій області професійного навчання.

Ми вдячні захисникам, які щоденно боронять кордони України ціною власного життя. Разом ми підтримаємо тих, хто бореться за наш спокій і мирне життя, й спільними зусиллями впораємося  із проблемами, які виникають у процесі пристосування військових службовців, ветеранів та учасників бойових дій.