» » Круглий стіл «Життя в стилі ЕКО»

Круглий стіл «Життя в стилі ЕКО»

Дата: 19-10-2021, 15:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Нещодавно у бібліотеці ім. Л. Каніщенка Західноукраїнського національного університету для юнаків та дівчат спеціальності «Екологія» та «Агрономія»  проведено засідання «Життя в стилі ЕКО». Модератор - завідувачка читального залу для студентів  Ірина Любезна.

Під час заходу присутні розглянули основні проблеми  забруднення довкілля, чим воно обумовлене, його наслідки, адже, за умов науково-технічного прогресу людина отримала можливість впливати на хід природних процесів, підкорила сили природи, почала опановувати усі доступні відновні і невідновні ресурси, проте разом із тим забруднювати й руйнувати довкілля.

 Молодь у своїх доповідях зосередила увагу на найбільших українських екологічних катастрофах, а саме: Чорнобильській катастрофі, фосфорній аварії під  Ожидовом –  техногенній катастрофі, радіоактивному зараженні у Краматорську, аварії у Горлівці, на заводі ПАТ «Концерн Стирол».

Україна належить до держав із високим рівнем негативних екологічних наслідків виробничої діяльності, у зв'язку із чим проблема охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів набуває першочергового значення.

У результаті висвітлення ряду екологічних проблем, присутні дійшли висновку, що для покращення екологічної ситуації необхідно засаджувати ліси та парки, підвищувати якість палива, впроваджувати технології маловідходного і безвідходного виробництва, встановлювати додаткові фільтри та очисні споруди, використовувати циркуляційну систему водопостачання й біологічну очистку стічних вод, здійснювати заміну вугілля біопалив.

Приємно зазначити, що бібліотека ім. Л. Каніщенка ЗУНУ активно долучається до екологічних проєктів, зокрема при вході у читальну розміщені контейнери для збору елементів живлення (батарейок) та пластикових кришок, оригінальні інсталяції «Арка знань» та «Розумне крісло», «Чорна дошка»  (виготовлені із списаної літератури).

Сподіваємось, що завдяки таким зустрічам студенти навчаться більше розуміти природу, відучувати себе частиною природи, розвиваючи свою увагу, спостережливість, мислення, бажання примножувати багатства рідної землі.