» » Відбулася Міжнародна наукова конференція «Міжрелігійний діалог та його вплив на суспільство, політику, бізнес, культуру»

Відбулася Міжнародна наукова конференція «Міжрелігійний діалог та його вплив на суспільство, політику, бізнес, культуру»

Дата: 13-10-2021, 17:15 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні  у класичному університеті Тернополя відбулася Міжнародна наукова конференція «Міжрелігійний діалог та його вплив на суспільство, політику, бізнес, культуру», організована соціально-гуманітарним факультетом Західноукраїнського національного університету.

Відкрив конференцію ректор  Андрій Крисоватий: «Високоповажні гості, шановні колеги-науковці та учасники міжнародної конференції! Сучасний світ – це простір відкритого діалогу із представниками інших культур, традицій, релігій. Мета такої комунікації – побудувати мирне та цивілізоване суспільство, де ніхто не буде переживати страх втратити свою ідентичність, але водночас не буде місця для дискримінації та образ. Комунікацію можна вважати головним принципом взаємодії людства, адже сучасне масовізоване інформаційне суспільство дедалі більше вимагає нових видів, способів та можливостей комунікації, а релігійна комунікація належить до базових, фундаментальних способів спілкування. Тому діалог, а особливо міжконфесійний та міжрелігійний є надважливим сьогодні. Релігія є тим феноменом, котрий зачіпає найсокровенніші «ділянки» людини, і саме через спілкування у духовно-релігійній площині ми можемо навчитися довіряти іншим, прощати та будувати відносини на сильних підвалинах. Хочеться сказати усім  словами Святого Августина: «Бажаю, щоб у важливих речах була єдність, в сумнівах – свобода, але у всьому – любов».

Із вітальними словами до присутніх звернулися почесні гості :  Світлана Байталюк – начальник   департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації, Владика Нестор – архієпископ Тернопільський і Кременецький, член Священного Синоду Української Православної Церкви, отець Іван Римар – ректор Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосипа Сліпого, Петер Майда – ректор Теологічного інституту Католицького університету в Ружомберку, Тарас Дзюбановський – доктор богослов’я, директор Інституту релігії та суспільства УКУ, директор Центру міжрелігійного та міжконфесійного діалогу «Лібертас»,  Людмила Недільська – кандидат політичних наук, перший секретар відділу Балкан Другого територіального департаменту МЗС України.

У заході взяли участь науковці із Донецького національного університету імені Василя Стуса, Національного університету «Полтавська Політехніка імені Юрія Кондратюка», Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Католицького університету в Ружомберку (Словаччина), Вищої школи управління й адміністрування (Польща), Університету Сласкі в Катовіце (Польща), Університету Пряшів  (Словаччина), Вищої школи управління в Хелмі, Університету Святої Елізабети (Словаччина), Грузинського технічного університету, Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосипа Сліпого, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Державного університету телекомунікацій (м. Київ), Національного транспортного університету (м. Київ), Волинського національного університету імені Лесі Українки, Української академії друкарства (м. Львів), Київського національного університету культури і мистецтв (м. Київ), Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної і педагогічної освіти, Тернопільського технічного національного університету імені Івана Пулюя, Кременчуцького національного університету ім. Михайла Остроградського , Центру міжрелігійного та міжконфесійного діалогу «Лібертас», віце-президента Міжнародної культурно-освітньої асоціації (м. Чикаго, США), Олену Сайтс.

Декан соціально-гуманітарного факультету Оксана Гомотюк зазначила: «Справжній діалог має на меті пошук порозуміння між сторонами, які мають інше або й протилежне бачення тієї самої справи. Мова про прийняття загальних людських цінностей та принципів: добра, поваги, розуміння, підтримки та про взаємну співпрацю у соціальній сфері. Переконана, що у ході роботи конференції ми почуємо цікаві ініціативи та думки й зможемо багато що реалізувати на практиці».

У межах роботи Міжнародної конференції  учасники  говорили про міжрелігійний діалог у соціокультурному вимірі, проблеми релігійної ідентичності: витоки і сьогодення, внесок релігійних конфесій у збереження духовно-культурної спадщини, вплив міжрелігійного діалогу на вирішення воєнних конфліктів і суспільних проблем у ХХІ ст.,  релігійну етику та бізнес: реалії та перспективи, роль духовенства у міжрелігійному діалозі, участь політиків, бізнесменів, діячів науки та культури у міжрелігійному діалозі, міжконфесійні та міжцерковні відносини у контексті світового християнства, релігійну толерантність як імператив сучасності, соціальну складову діяльності релігійних організацій, паломницький туризм як тренд доби постмодернізму, міжрелігійний діалог чи діалог культур: погляд із ХХІ століття.