» » 55 років тому в освітньому просторі з’явився Західноукраїнський національний університет

55 років тому в освітньому просторі з’явився Західноукраїнський національний університет

Дата: 30-06-2021, 11:31 | Автор: Директор музею історії ЗУНУ

 30 червня 1966 року видано наказ Міністерства вищої і середньої спеціальної освіти УРСР № 418, згідно з яким на виконання постанови ЦК Компартії України та Ради Міністрів УРСР у Тернополі було відкрито відділення фінансово-економічного факультету Київського інституту народного господарства ім. Д. С. Коротченка.

Сухі рядки, за якими стоїть не лише наполеглива праця цілої когорти людей, а у дечому навіть певний збіг обставин та везіння.

Завісу таємничості над закуліссям появи закладу фінансово-економічного профілю саме у нашому місті привідкрив професор кафедри обліку і оподаткування Західноукраїнського національного університету доктор економічних наук Василь Антонович Дерій, який свого часу спілкувався із цього приводу з безпосереднім учасником цих подій Володимиром Павловичем Вихрущем.

«Напевно, далеко не всім відомо, що розмова про ідею створення фінансово-економічного інституту відбулась у Заліщиках в 1965 році між тодішнім міністром фінансів УРСР Анатолієм Барановським, ланковою Євгенією Долинюк (у той час депутатом Верховної Ради СРСР) і тодішнім начальником Заліщицького райфінвідділу Володимиром Вихрущем. Міністр сказав у розмові, що хотів би створити фінансово-економічний інститут в Хмельницьку (він народився на Хмельниччині і прагнув для свого рідного краю щось корисне зробити). В. Вихрущ не погодився з думкою міністра і спробував аргументовано переконати його, що краще такий інститут відкрити у Тернополі. Вагомі аргументи начальника райфінвідділу підтримала Євгенія Долинюк, хоч міністр стояв на своєму. У душі він, напевно, жалкував, що розкрив свої плани створення вузу. Пізніше, саме завдяки солідним особистим зв’язкам відомої ланкової в Москві та Києві, все-таки вдалось у 1966 році відкрити у Тернополі філіал Київського фінансово-економічного інституту».

Це все вже історія. Як і те, що всього лише за 5 років ТВ КІНГ під керівництвом завідувача, декана, а потім і ректора Леоніда Олексійовича Каніщенка стане самостійним вищим навчальним закладом фінансово-економічного профілю, одним з чотирьох подібних у СРСР, пройде непростий, але славний 55-річний шлях розвитку до рівня провідного закладу вищої освіти, класичного університету, відомого не лише в Україні, але й далеко за її межами.