» » Сторінками історії класичного університету Тернополя

Сторінками історії класичного університету Тернополя

Дата: 13-04-2021, 09:39 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 13 квітня 2021 року Петру Даниловичу Гуменюку, ректору Тернопільського фінансово-економічного інституту (1975-1983рр.) виповнилося б 98 років від Дня народження.

Загадаймо його літопис.

Народився Петро Данилович у с. Метлінці Ситковецького району Вінницької області.

У березня 1944 року мобілізований до лав Червоної Армії, де одразу ж потрапив у вир боїв Другої світової війни. Отримує важке поранення. За мужність і героїзм нагороджений орденами Червоної зірки, Слави ІІІ ступеня, Вітчизняної війни І ступеня, «За мужність», 8 медалями.

Життєві труднощі лише загартували Петра Даниловича, тож він вирішує здобувати освіту і реалізувати себе на науково-педагогічній ниві, обравши сферу економічних відносин.

Упродовж 1945-1950 рр. навчався у Львівському державному університеті ім. І. Франка. У 1950-1951 рр. – аспірант цього ж навчального закладу. Кандидатську дисертацію «Принцип матеріальної зацікавленості та його роль у розвитку соціалістичного виробництва» захистив у 1962 р., докторську – у 1971 р. З 1961 до 1975 р. – викладач, доцент, професор Львівського державного університету ім. І. Франка. У 1964-1966 рр. за сумісництвом – старший науковий співробітник Львівського відділення Інституту економіки Академії наук УРСР. У 1975 р. – декан економічного факультету Львівського держуніверситету ім. І. Франка.

У 1975 році призначений на посаду ректора Тернопільського фінансово-економічного інституту на якій перебував до 1983 року.

У цей час заклад вищої освіти покинув його засновник і перший керівник Леонід Олексійович Каніщенко і перед Петром Даниловичем постало непросте завдання втримати високу планку, яка була поставлена попередником.

Тож з перших днів на посаді він працював над подальшою розбудовою нашого університету. Завдяки його старанням було закладено центральний корпус, розширено старі корпуси і побудовано кілька гуртожитків для студентів. Кількісно і якісно зміцнювалися науково-педагогічні кадри інституту, постійно зростала кількість кандидатів і докторів наук. Саме П. Д. Гуменюк узяв курс на підготовку науковців із числа кращих власних випускників. Це заклало міцний фундамент на багато років.

Із 1984 р. до останніх днів свого життя П.Д. Гуменюк працював професором кафедри економічної теорії нашого навчального закладу, передаючи багатий досвід молодшим колегам та формуючи не одне покоління професіоналів своєї справи. Він опублікував 130 наукових і навчально-методичних праць, у т. ч. 6 індивідуальних і 14 колективних монографій. Підготував 5 кандидатів наук. Його досягнення відзначенні численними державними нагородами, у тому числі медалями «Ветеран праці», Бронзова медаллю за досягнуті успіхи в розвитку народного господарства СРСР, знаками «Переможець соціалістичного змагання 1974 року» та «Переможець соціалістичного змагання 1977 року».

Справу батька продовжує син - доктор економічних наук, професор Юрій Петрович Гуменюк, який разом із дружиною Оленою Олексіївною працюють над примноженням слави Західноукраїнського національного університету.