» » 12 квітня 1984 року Тернопільський фінансово-економічний інститут очолив Олександр Устенко

12 квітня 1984 року Тернопільський фінансово-економічний інститут очолив Олександр Устенко

Дата: 12-04-2021, 09:29 | Автор: Директор музею ЗУНУ

  Вже чимало написано про роль особистості у історії, коли та чи інша людина опиняється у потрібному місці у потрібний час і здійснюю речі, які до того здавалися неможливими.

Ми лише можемо додати ще одне підтвердження цій давній як світ істині.

У квітні 1984 р. тоді ще Тернопільський фінансово-економічний інститут  очолив його третій ректор – 53-річний кандидат економічних наук, професор Олександр Андрійович Устенко. На наступні два десятиліття їхня доля буде пов’язана нерозривно.

На той час Олександр Андрійович вже мав чималий педагогічний та управлінський досвід, працюючи на різноманітних посадах у Дрогобицькому педагогічному інституті, Львівському лісотехнічному інституті, Вінницькому педагогічному інституті, очолюючи Івано-Франківський педагогічний інститут.

На першій зустрічі з колективом він справив враження досконалого оратора, прогресивного організатора, обізнаної та освіченої людини з природним іскрометним почуттям гумору. Він часто повторював, що «…керівник, який хоче вміло і довго управляти колективом має завжди забезпечувати рівновагу на осі «колектив - місцева влада - міністерство за основним підпорядкуванням». Правильність цієї аксіоми ректор Устенко успішно доводив на практиці, оскільки поєднавши найкращі риси менеджера, вченого-економіста, педагога, обіймав цю посаду 18 років.

Із квітня 1984 р. до квітня 2002 р. – ректор Тернопільського фінансово-економічного інституту (з 1989 року – Тернопільський інститут народного господарства, а з 1994 року – Тернопільська академія народного господарства).

За цей період навчальний заклад перетворився у провідний заклад вищої освіти Західного регіону України, відзначався дипломами Міністерства освіти України за освітянські та наукові досягнення.

Завдяки його зусиллям відкрито нові спеціальності, налагоджено зв’язки з навчальними закладами ФРН, Польщі, Нідерландів, Болгарії, Греції. З метою залучення до навчального процесу іноземних лекторів, створення умов для стажування студентів ТАНГ за кордоном, укладено угоди з Корпусом США в Україні, проектом «Громадянська освіта», Програмою академічних обмінів імені Фулбрайта (США), Німецькою службою академічних обмінів (DAAD).

Активно створювалась мережа віддалених структурних підрозділів, які вкотре засвідчили вагоме місце нашого університету в освітньому просторі країни та за її межами.

Значно зросла і зміцнилася матеріально-технічна база університету: завершено будівництво головного корпусу, Центру Євростудій, споруджено нові гуртожитки та інші об’єкти інфраструктури. Здійснено підключення до всесвітньої мережі Інтернет, збільшено комп’ютерний парк закладу.

У 2002 О. А. Устенка обирають депутатом Верховної Ради України ІV скликання. Але  і після цього він підтримує зв'язок з університетом (на той час – Тернопільською академією народного господарства). Він – Президент, Голова Наглядової ради ТАНГ(2002-2005).

Зараз, перебуваючи на заслуженому відпочинку, Олександр Андрійович уважно слідкує за всіма подіями у житті класичного університету Тернополя, а покоління студентів і працівники ЗУНУ із вдячністю згадують свого ректора.