» » Видано наказ про створення музею історії ЗУНУ

Видано наказ про створення музею історії ЗУНУ

Дата: 23-03-2021, 15:13 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Музеї були і залишаються найкращими популяризаторами минулого для наступних поколінь. Саме тому вагоме місце у виховному процесі Західноукраїнського національного університету належить музею історії, який своїми речовими і документальними матеріалами висвітлює минуле та основні етапи становлення закладу вищої освіти, відомого не тільки в Україні, а й далеко за її межами.

Датою його заснування вважається 23 березня 1982 р., коли відповідно до наказу ректора № 49 було сформовано комісію для організації створення музею, яку очолив доцент кафедри економіки сільського господарства Іван Васильович Войчишин, а відповідальною за нагромадження експонатів і створення експозиції – секретар ректорату Теофілія Вількова. З цього часу розпочалася складна, але водночас цікава робота зі збору матеріалів, спогадів колишніх студентів, працівників, відомих особистостей, причетних до відкриття класичного університету Тернополя.

Результатом цих зусиль стало урочисте відкриття музею історії Тернопільського фінансово-економічного інституту та народного господарства краю, яке відбулося в листопаді 1987 р. Його експозиція розмістилася на другому поверсі навчального корпусу № 3. Упродовж 1982–1999 рр. музеєм завідувала старший викладач Т. Вількова, а з 1 вересня 1999 р. велику допомогу надавала старший викладач цієї кафедри Віра Обухівська.

З 2004 р. музей очолили викладач кафедри українознавства Олександра Богоніс і старший лаборант цієї кафедри Ірина Недошитко.

У 2008 р. музей стає окремим структурним підрозділом, а в листопаді цього ж року його перейменовують у Музей історії Тернопільського національного економічного університету. Його очолює Віталій Михайлиця.

У серпні 2015 р. у корпусі №1 відкрито повністю оновлений музей, обладнаний сучасними стендами та виставковими конструкціями. 

Музей історії Західноукраїнського національного університету – це своєрідна скарбниця, яка не лише увібрала в себе найяскравіші моменти з 55 річної історії класичного університету Тернополя, а й щедро ділиться ними з студентами, працівниками та гостями нашого закладу вищої освіти.