» » У Західноукраїнському національному університеті обговорили актуальні проблеми проведення експертної оцінки землі та майна

У Західноукраїнському національному університеті обговорили актуальні проблеми проведення експертної оцінки землі та майна

Дата: 1-03-2021, 10:21 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті відбувся науково-практичний семінар на тему «Експертна оцінка землі та майна: теорія і практика». Захід був організований кафедрою економічної експертизи та землевпорядкування ЗУНУ, в ньому прийняли активну участь керівник та співробітники Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

Усі учасники заходу виступили зі змістовними доповідями, у яких зупинилися на проблемних питаннях експертної діяльності  Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, проблемах експертизи землі в контексті земельної  реформи, а також актуальних завданнях системи освіти і науки при підготовці висококваліфікованих фахівців у сфері земельно-технічної експертизи.

При цьому, директор Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України О.М. Шрамко акцентував увагу на наявності запитів суспільства щодо технічної експертизи землі та майна, а також повідомив про започаткування надання Центром послуг з інженерно-екологічної експертизи. Він заявив про наявність кадрового голоду у сфері експертної діяльності, а також про необхідність та своєчасність освітньої програми «Експертна оцінка землі та нерухомого майна»,  за якою відбувається підготовка фахівців на кафедрі економічної експертизи та землевпорядкування.

Анатолій Гулей підтвердив існування запиту на послуги висококваліфікованих експертів з оцінки землі та майна. Він виклав декілька кейсів із практичної діяльності  Української міжбанківської валютної біржі, в яких на конкретних прикладах продемонстрував актуальність завдань, які стоять перед експертами у сфері оцінки землі та майна, а також наголосив на потенційних можливостях представників цієї сфери у контексті запровадження вільного ринку землі в Україні.

Завідувач кафедри економічної експертизи та землевпорядкування, д.е.н., професор Б.О. Язлюк розповів про підготовку на магістерському рівні освіти фахівців за освітньою програмою «Експертна оцінка землі та нерухомого майна» в ЗУНУ. Він наголосив на важливому значенні поєднання теорії і практики в процесі навчання і висловив побажання щодо більш тісної співпраці між учасниками семінару. Для підтвердження високого рівня і практичної орієнтованості підготовки експертів з оцінки землі та нерухомого майна в ЗУНУ, Б.О.Язлюк навів приклад успішного навчання Ірини Дерень та Нелі Вітрової, які є судовими експертами сектору товарознавчих та гемологічних досліджень відділу товарознавчих, гемологічних, економічних, будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності ТНДЕКЦ МВС України.

Особливо цінною участь у семінарі була для студентів спеціальності «Геодезія та землеустрій», які отримали можливість виступити із доповідями на актуальні теми, а також почути думки практиків та експертів щодо перспектив їх подальшої професійної діяльності.

Усі учасники семінару прийняли активну участь в обговоренні актуальних проблем проведення експертної оцінки землі та майна. Особливу увагу було приділено питанням експертної оцінки незавершеного будівництва, а також перспективам орендних відносин на ринку земель сільськогосподарського призначення.

За підсумками семінару, організатори і учасники заходу дійшли згоди щодо більш тісної співпраці між кафедрою економічної експертизи та землевпорядкування, Тернопільським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України та Українською міжбанківською валютною біржею в контексті обміну досвідом і знаннями в процесі здійснення практичної експертної діяльності та підготовки фахівців за освітньою програмою «Експертна оцінка землі та нерухомого майна».