» » Екскурсія до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

Екскурсія до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

Дата: 6-12-2012, 15:36 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Нещодавно ми, студенти Українсько-польської програми фінансів і страхування, побували на екскурсії в Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», розташованому в м. Львові. Катівня знаходиться практично в центрі старого міста Лева, у приміщенні тюрми, де розташовувалися каральні органи трьох окупаційних влад. Це перший в Україні музей-в’язниця. Важко уявити, що в той час, як десь неподалік хтось насолоджувався життям (хоч якось навіть незвично використовувати це словосполучення, згадуючи ті страшні часи), в моторошному приміщенні «собачою смертю» гинули безліч великих людей: Степан Бандера, Катерина Зарицька, Юрій Шухевич, Іван Климів, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус та ін. 

 

На відміну від інших музеїв, головним експонатом тюрми є саме приміщення. «Цінність у справжності», – запевняє екскурсовод Христина Процюк. Будівля охоплює три поверхи, горище, підвал та подвір’я, яке й було останнім земним «прихистком» для жертв політичних репресій. Також відвідувачам дають можливість подивитися на одиничні камери утриманих, камери смертників, кабінет слідчого, фотолабарaторію та санвузол. Так звана «м’яка кімната», де катували людей, нині «на ремонті».

 

Крім того, під час екскурсії ми мали змогу ознайомитися з видатними пам’ятками архітектури цього неповторного міста-музею. Зокрема, наша група побувала біля Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької, а також ми побачили і насолодилися неперевершеною красою Церкви Святих Ольги і Єлизавети (відомий ще як Костел Святої Ельжбети). Будівля, представлена у неоготичному стилі, своєю архітектурою подібна до Паризького Нотердаму. 

 

На завершення зазначимо, що подорож до міста Лева справила незабутнє враження. У пам’яті ще надовго залишаться моторошні спогади від в’язниці, проте незважаючи на це, є багато приємних та позитивних моментів, що залишилися від побачених пам’яток архітектури різних стилів: готики, бароко, класицизму, модерну, конструктивізму, а також пішої прогулянки стародавнім містом.

 

Підготували студенти першого курсу 

Українсько-польської програми фінансів і страхування.

 

На фото:

Фото 1 –  Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Фото 2 – Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Фото 3 – Церква Святих Ольги і Єлизавети (Костел Святої Ельжбети).

Фото 4  – Студенти першого курсу Українсько-польської програми фінансів і страхування.