» » Поетичний онлайн-марафон, присвячений 150-річчю з Дня народження письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки Лесі Українки.

Поетичний онлайн-марафон, присвячений 150-річчю з Дня народження письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки Лесі Українки.

Дата: 1-02-2021, 15:33 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Хто не жив посеред бурі

той ціни не знає силі,

той не знає, як людині

боротьба і праця милі.

У Новоград-Волинському, колишньому Звягелі, 25 лютого 1871 року  з’явилась на світ дівчинка, літературна спадщина якої змінила українську літературу. Вже із самого дитинства можна було прогнозувати для Лариси Косач незвичайну для пересічних людей долю. 5-річною Леся почала писати драматичні твори, а у 9 написала свій перший вірш «Надія». Самостійно вивчила 5 мов. Перекладала твори Гомера, Гюго, Байрона, Гейне, Шекспіра. За словами Івана Франка, тендітна і ніжна поетеса була «єдиним мужчиною в нашому письменстві». Смерть наздогнала українку в місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913 року.

Боротьба і праця ­– таким був зміст усього життя культурної діячки, життя, гідного захоплення.

Ніжна, але сильна духом жінка, пройнята вогнем любові до людей, Леся Українка – справжній поет-патріот. Її твори окриляють, додають сил та впевненості.

Запрошуємо університетську спільноту взяти участь в онлайн-марафоні «Вічна поезія Лесі». Відеозаписи читців поезії просимо надсилати на електронну скриньку бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ chytalk@ukr.net до 20 лютого 2021 р.