» » Cтуденти ТНЕУ оволоділи мистецтвом розуміти людину

Cтуденти ТНЕУ оволоділи мистецтвом розуміти людину

Дата: 30-11-2012, 16:12 | Автор:

Якби  Вас запитали: «Чи хотіли б Ви з першого погляду знати все про людину?», то більшість відповіла б: «Так!». Адже у кожного з нас безліч таємниць. Неначе скринька Пандори, ми таїмо в собі безліч відчуттів, котрі так чи інакше виявляються у наших словах, рухах, міміці. Кажуть, що людина – це книга, проте не усі вміють її читати. Адже так важливо  знати, як за обкладинкою розуміти  зміст.

 

Оволодіти мистецтвом розуміти людину лише за зовнішніми ознаками: за обличчям, мімічними реакціями та манерою поведінки дуже важко, проте можливо. Допомогла нам у цьому доцент кафедри практичної психології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Чорна Ірина  Михайлівна.

 

Зустріч відбулась 29 листопада у приміщенні корпусу №10 (УНФЕМ). Знайшлося багато охочих дізнатися більше  про «body language», іншими словами «мову тіла». 

 

Ірина Михайлівна почала зустріч словами Сократа: «Заговори, щоб я  тебе побачив». Проте трактування було протилежним, і полеміка відбувалася на тему «Дай мені тебе побачити, щоб я зрозумів, як ти далі говоритимеш».  

 

Тож, ми занурилися в світ деталей і настільки дрібних особливостей, котрі вимірюються у міліметрах, як от: «гусячі лапки» біля очей під час усмішки, розміщення руки при рукостисканні, рух голови при розмові.

 

Ірина Михайлівна відкрила багато нових можливостей для того, щоб оцінювати людину за зовнішніми, явними ознаками, проте далеко не у примітивний спосіб, як це роблять інші – за одягом та його ціною, кольоровою гамою та брендом тощо, а у спосіб більш вишуканий та складний.

 

Спілкування було жвавим, активним, сповненим сміху та цікавих фактів. Сама ж Ірина Чорна виявилась надзвичайно харизматичною і випромінювала радість, задоволення від події. 

 

Не обійшлось і без активності присутніх. Так, окремі студенти, за вказівками гості, демонстрували деякі типи поведінки, що спрощувало розуміння, тих речей, про які йшла мова.  

 

Думаю, що Ірина Михайлівна змогла прочитати зацікавленість за виразами облич наших студентів, котрі або здивовано, з широко розкритими очима, дослухались до кожного слова, або тих, хто, підперши голову руками, уважно слухав, заглибившись у себе та намагаючись не пропустити жодного її слова. Адже кожен рух на несвідомому рівні може розповісти про людину.

 

Студентам ТНЕУ, як майбутнім економістам, фінансистам, менеджерам, юристам, було надзвичайно цікаво слухати розповідь Ірини Михайлівни, адже такі поради стосуються повсякденного життя. Завдяки її настановам та оповідям ми тепер можемо легко розпізнати особу тирана, чи, навпаки, м’яку за вдачею особу, самовпевнену людину, чи надзвичайно скромну та закомплексовану.

 

Про все це можуть розповісти хода, постава, погляд, руки, обличчя, кожен куточок якого має свою «історію» –  губи, очі, скули тощо.

 

Для Ірини Михайлівни ми були відкритими книгами, адже вона досконало володіє майстерністю «читати» людські дії, а ми мали чудову нагоду переймати її досвід.

 

Доцент сама активно жестикулювала, використовувала різні засоби невербального зв’язку, і ми, прослухавши лише двогодинну лекцію про мову тіла, вже могли зробити висновок про те, що Ірина Михайлівна – людина творча, пристрасна та активна. 

 

Переконана, що кожен із присутніх у залі намагався проаналізувати свої рухи, міміку своїх близьких осіб, щоб зрозуміти їхні таємниці, приховані за зовнішньою стриманістю.

 

Тож, враження залишились найпозитивнішими. Усі бажаючі  могли ставити свої питання після закінчення діалогу. Сподіваємося, що такі заходи будуть влаштовуватись частіше, а Чорна Ірина Михайлівна ще неодноразово зможе провести нас лабіринтами психології людини і навчить розуміти не лише себе, а й оточуючих.

 

Автор: Циквас Христина, МЕЄЕ-11,ФМБМ, учасниця студентського прес-клубу «Акценти» відділу гуманітарної освіти та виховання

Фото: Спринська Олена, МЕЄЕ-11, ФМБМ

 

 

29 листопада студенти Тернопільського національного економічного університету побували на зустрічі із доцентом кафедри практичної психології, кандидатом психологічних наук ТНПУ ім. В. Гнатюка Іриною Михайлівною Чорною «Мова тіла – кожен рух має значення». 

 

Лектор вчила правильно оцінювати людей в різних життєвих ситуаціях, звертати увагу не лише на «фантик», а й вміти заглянути в душу, адже зовнішність обманює. Студенти із захопленням слухали лекцію, наочно демонстрували ситуації, в яких варто звертати увагу на жести, міміку, рукостискання, обійми, ходу та поставу. 

 

- Несловесне спілкування щиріше за слова, - говорить пані Ірина. - Словами можна обманути, адже мовлення перебуває у сфері нашої свідомості. Натомість, мова тіла належить до знакових систем підсвідомого. Жести не піддаються повному контролю свідомості  і, таким чином, викривають співрозмовнику наші справжні почуття та наміри. 

 

Наприклад, студенти вчились визначати характер людини за тим, як вона стоїть. Якщо ноги на ширині плечей – в людини міцна життєва опора. Вага переставляється з однієї ноги на іншу – це людина творча. Нога виставлена в бік – впевненість у своїх силах. Якщо ваш співрозмовник демонструє підошву  - йому нецікаво, а якщо одним коліном закривати інше або схрещувати ноги – це означає, що ви переживаєте, чогось боїтесь або захищаєтесь.  

 

- Ми хочемо навчити молодь не піддаватися зовнішнім ілюзіям, вчитись відрізняти правду від брехні, щирість від лукавства, бути обізнаним в елементарних принципах психології нашого тіла, адже кожного дня ми стикаємось з подібними речами, - підкреслює керівник студентського психологічного клубу «Гармонія» відділу гуманітарної освіти та виховання Альона Георгіївна Авакян.  

 

Автор: Василь ТОМЧИШИН, ФББ, учасник студентського прес-клубу «Акценти» відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ