» » «Постаті, які творять історію класичного університету Тернополя». Олександр Тимчук.

«Постаті, які творять історію класичного університету Тернополя». Олександр Тимчук.

Дата: 12-10-2020, 15:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Історія Західноукраїнського національного університету тісно переплетена з життєвими дорогами особистостей – науковців, працівників, студентів, випускників, які формували його поступ, працювали над становленням і позитивним іміджем. Ці люди вписані у літопис закладу вищої освіти, адже і самі є його частинкою.

 

Особистість, про яку розповідаємо сьогодні, фактично прожила життя разом з Західноукраїнським національним університетом – Олександр Йосипович Тимчук.

 

Вперше життєвий шлях Олександра Йосиповича перетнувся з тоді ще Тернопільським факультетом Київського інституту народного господарства імені Д. С. Коротченка у 1970 році, коли він став його студентом. Навчання поєднував з роботою.

 

Вже тоді він долучився до творення історії закладу вищої освіти, адже був серед тих осіб, які у 1971 році монтували на головному корпусі навчального закладу (зараз навчальний корпус №3) таблицю з назвою новоствореного Тернопільського фінансово-економічного інституту (ТФЕІ).

 

Після завершення навчання залишається працювати в рідному інституті на посадах завідувача кабінетом спеціальних дисциплін, завідувача лабораторією кафедри фінансів, інженера кафедри фінансів (зараз – кафедра фінансів ім. С. І. Юрія ЗУНУ). Саме з цим структурним підрозділом пов'язаний найтриваліший період перебування О. Й. Тимчука у нашому університеті, адже починаючи з 1987 року наступні чверть століття він присвятив викладацькій діяльності.

 

Проводив заняття з таких дисциплін: «Фінанси», «Податкова справа», «Ревізія і контроль», «Державний фінансовий контроль», «Бюджетна система», «Діловодство», «Фінанси зарубіжних країн», «Історія фінансів», «Бюджетна політика і бюджетне планування». Опублікував майже сотню наукових праць.

 

Навчаючи інших, він постійно працював над підвищенням свого професійного рівня, зокрема у 2002 році закінчив магістратуру нашого навчального закладу за спеціальністю «Фінанси».

 

З 2015 року Олександр Йосипович – вихователь коледжу економіки, права та інформаційних технологій Тернопільського національного економічного університету (зараз – ВСП «Фаховий коледж економіки, права та інформаційних технологій» Західноукраїнського національного університету).

 

За час перебування на цій посаді він став своєрідним символом ФКЕПІТ – людиною, яка кожен день зустрічає студентів та викладачів у навчальному корпусі, цікавиться їхніми справами, відвідує гуртожитки, завжди перебуває у курсі подій.

 

Олександр Йосипович бере активну участь у житті навчального закладу. П’ять разів був обраний членом профспілкового комітету працівників (перебував на цій посаді 27 років), що стало безумовним виявом довіри з боку колег. За багаторічну сумлінну працю неодноразово відзначений відомчими грамотами та дипломами, а також званням «Почесний працівник Університету». Та найбільшою цінністю для нього є вдячність багатьох поколінь студентів , з якими він зустрівся на своєму шляху працівника Західноукраїнського національного університету.

 

Присвятивши майже все своє свідоме життя класичному університету Тернополя, Олександр Йосипович Тимчук, як ніхто інший може оцінити той шлях, який пройшов наш навчальний заклад від перших кроків і до сьогодення. У той же час він впевнений, що наші найбільші успіхи і досягнення ще попереду.