День Героїв України

Дата: 23-05-2018, 10:13 | Автор: Директор Музею історії ТНЕУ

День Героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків — борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.
Це свято відносно нещодавно стало поширеним в різних українських регіонах, хоча існує вже довгий час.
Ще у 1941 році Другий великий збір Організації українських націоналістів постановив відзначити 23 травня як День Героїв.
Чому саме травень було обрано для цього свята? Це пов’язано з тим, що саме в травні пішли з життя лідери та ідеологи українського націоналістичного руху. 3 травня 1924 року помер один із співавторів ідейних засад українського націоналізму Микола Міхновський. 25 травня 1926 року в Парижі загинув один з лідерів української революції 1917-21 років Симон Петлюра. 23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського націоналістичного руху Євгена Коновальця.
Традиція святкувати День героїв у незалежній Україні започаткована за ініціативою Львівського обласного об’єднання "Просвіта", Конгресу українських націоналістів й підтримана Львівською обласною і міською радами та низкою інших громадських організацій.
Зараз День героїв не є офіційним державним святом, але відзначається органами місцевої влади.
В нинішній політичній ситуації це свято – не лише данина пам’яті героям минувшини, а й день шани героїв новітніх, які сьогодні віддають свої життя за соборність та незалежність нашої Батьківщини. Цей день є символом незборимості української нації.