» » Круглий стіл «Сучасні проблеми оподаткування суб’єктів господарювання»

Круглий стіл «Сучасні проблеми оподаткування суб’єктів господарювання»

Дата: 25-05-2017, 10:26 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 23 травня 2017 року колектив кафедри аудиту, ревізії та аналізу факультету обліку і аудиту Тернопільського національного економічного університету організував засідання круглого столу на тему: «Сучасні проблеми оподаткування суб’єктів господарювання».
 
Модераторами цього заходу виступили кандидати економічних наук, доценти Олександр Володимирович Бречко і Олександр Віталійович Годованець. У залі були присутні викладачі кафедри аудиту, ревізії та аналізу, а також студенти факультетів  обліку і аудиту та  фінансів.
 
Під час обговорення винесених на розгляд питань, було здійснено аналіз змін податкового законодавства та дано оцінку їх впливу на діяльність суб’єктів господарювання, виявлено існуючі проблеми податкових новацій та окреслено потенційні шляхи їх імплементації у навчальний процес з метою підвищення якості викладання дисциплін податкового спрямування і рівня підготовки майбутніх фахівців у галузі обліку й оподаткування.
 
Основними напрямами роботи учасників круглого столу були проблемні питання з оподаткування доходів суб’єктів господарювання і фізичних осіб, а саме:
 
1. Переваги та недоліки загальної системи оподаткування доходів фізичних осіб-підприємців.
2. Проблематика оподаткування пасивних доходів фізичних осіб і заробітної плати.
3. Застосування спрощеної та загальної системи оподаткування доходів юридичних осіб в умовах змін податкового законодавства.
4. Можливості впровадження системи оподаткування операцій виведеного капіталу.
 
Під час роботи учасники наукового зібрання прослухали виступи та обговорили проблемні питання оподаткування суб’єктів господарювання. Зокрема, в доповіді к.е.н, доцента Годованця О. В. на тему: «Переваги та недоліки загальної системи оподаткування доходів фізичних осіб суб’єктів господарювання» основна увага акцентована на змінах у формуванні витрат фізичних осіб пов’язаних з отриманням доходу, їх обліку та декларуванню. Також було обговорено нововведення щодо формування об’єктів основних засобів фізичними особами-підприємцями та розрахунку податкових амортизаційних відрахувань.
 
У доповіді к.е.н., доцента Бречко О. В. «Особливості впровадження системи оподаткування операцій виведеного капіталу» розглянута модель оподаткування вилучення власником у формі дивідендів і прирівняних до них платежів прибутку, отриманого підприємством. Охарактеризовано можливі варіанти визначення об’єкта оподаткування за операціями з вивезення капіталу та окреслено коло осіб – платників даного податку. Визначено позитивні та негативні сторони механізму оподаткування операцій з виведеного капіталу.
 
Також, з доповідями виступили студенти факультету фінансів (Вовчок І., Олійник Н.), які  розкрили сутність основних змін у сфері оподаткування доходів фізичних осіб і окреслили основні їх недоліки. У доповідях студентів факультету обліку і аудиту (Сямро Л., Лукинів З.) висвітлено особливості оподаткування доходів юридичних осіб, розглянуто зміни механізму оподаткування та декларування доходів юридичних осіб.
 
Активну участь в обговоренні винесених на розгляд питань брали усі присутні учасники заходу. Це підтверджує корисність, актуальність та високу зацікавленість до тематики оподаткування суб’єктів господарювання в умовах постійної зміни норм та вимог податкового законодавства України.