» » «Особливості психотерапевтичної роботи з воїнами АТО та їх сім’ями»

«Особливості психотерапевтичної роботи з воїнами АТО та їх сім’ями»

Дата: 24-04-2017, 16:59 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 20 квітня 2017 року в рамках роботи Школи професійного розвитку юридичного факультету ТНЕУ «Акме» з ініціативи доцента кафедри психології та соціальної роботи Ревасевич І.С. для студентів другого курсу напряму підготовки «Психологія» відбулася відкрита лекція з дисципліни «Основи психотерапії» на тему: «Особливості психотерапевтичної роботи з воїнами АТО та їх сім’ями».
 
Заняття проводила Гриб Олександра Степанівна – психолог-волонтер проектів реабілітації воїнів АТО «Творча криївка» і «Зустрічі родин загиблих воїнів»; організатор тренінгів післятравматичного росту «Серце воїна» від Wounded Warrior Ukraine у місті Тернополі; член ГО АПУ «Разом заради майбутнього».
 
Олександра Степанівна ознайомила присутніх з особливостями діагностування бойового стресу, охарактеризувала типові фізичні, емоційні та поведінкові реакції бійців після повернення додому. Лектор зазначила, що сьогодні виникає гостра необхідність у пошуку ефективних шляхів адаптації та соціально-психологічної реабілітації військовослужбовців, що побували в районі збройних конфліктів. Психолог акцентувала увагу студентів на механізмах виникнення і типових проявах посттравматичного стресового розладу (ПТСР) в учасників бойових дій в зоні АТО. На відміну від гострої стресової реакції, ПТСР виникає не під час травмуючої події, а у віддалені терміни – після виходу людини зі стану надтяжкого стресу. Латентний період складає, як правило, 2-6 місяців з моменту отримання психологічної травми. ПТСР – медичний діагноз, який може поставити лише лікар-психіатр або клінічний психолог. Це виліковний стан, який проявляється в незначної кількості військовослужбовців. Прояви: повторні спогади про пережиту травму, нічні жахіття, безсоння, агресія, провина за те, що вижив, флешбеки тощо.
 
Також Олександра Степанівна поділилася практичним психотерапевтичним досвідом власної волонтерської діяльності та розкрила специфіку роботи психолога в реабілітаційних проектах «Серце воїна», «Зустріч родин загиблих воїнів», «Творча криївка».
 
На завершення лекції психолог запропонувала студентам на собі спробувати один з методів лікування ПТСР – BASIC-PH – багатовимірну модель подолання стресу та внутрішньої стабільності, розроблену професором Мулі Лаадом – директором Ізраїльського Центру попередження стресу. У кожної людини є шість каналів подолання стресу, але тільки два з них є домінуючими. В запропонованій моделі враховуються всі шість частин, з яких складається характерний для кожної людини стиль подолання:
 
1. Belief (віра): філософія життя, вірування та моральні цінності.
2. Affect (афект): почуття, емоції.
3. Social (суспільство): суспільний фактор – функція, приналежність,
родина, друзі.
4. Imagination (уява): творчість, гра уяви, інтуїція.
5. Cognition (свідомість): знання, логіка, реальність, думки.
6. Physiology (фізіологія): фізична, чуттєва модальність та діяльність.
 
Лекція, прочитана психологом-волонтером Гриб Олександрою Степанівною, була для студентів групи ПС-21 надзвичайно пізнавальною, емоційно насиченою й практико зорієнтованою, дала змогу їм відрефлексувати власні емоційні стани та переживання, що позитивно впливає на отримання ними практичного професійного досвіду.