» » Відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з навчальної дисципліни «Страхова справа»

Відбулася Всеукраїнська студентська олімпіада з навчальної дисципліни «Страхова справа»

Дата: 26-04-2017, 10:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 19 квітня 2017 року в залі засідань вченої ради Тернопільського національного економічного університету відбулося урочисте відкриття ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Страхова справа».
 
До участі в Олімпіаді подали заявки 92 учасники із 43 вищих навчальних закладів з 25 міст України: Дніпра, Запоріжжя, Івано-Франківька, Ірпіня, Києва, Краматорська, Кривого Рогу, Кропивницького, Луцька, Львова, Миколаєва, Мелітополя, Одеси, Острога, Переяслав-Хмельницького, Полтави, Сум, Тернополя, Умані, Харкова, Херсона, Хмельницького, Черкас, Чернівців, Вінниці. У день Оліпмпіади зареєструвався 71 учасник.
 
Науковий захід розпочався з вітального слова ректора Тернопільського національного економічного університету. У своїй промові д.е.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, Академік академії економічних наук України Андрій Ігорович Крисоватий привітав усіх присутніх, висловив вдячність студентам і супроводжуючим за участь в Олімпіаді і побажав успіхів, добробуту та процвітання.
 
Крім того, голова оргкомітету Андрій Ігорович Крисоватий зазначив, що головним завданням викладачів є донесення до студентів істини – якщо є знання, то буде результат і досягнути інноваційного прориву можливо лише поєднанням певного багажу знань з результативністю, оскільки будь-яка дія обов’язково повинна мати глибинну сутність, а наукові основи є обов’язковими атрибутами руху вперед. Ректор відзначив, що на цьому етапі Олімпіади кожен з учасників вже перейшов на чергову сходинку свого життєвого успіху і є переможцем.
 
До вітального слова було запрошено також заступника голови організаційного комітету, голову журі, завідувача кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування, д.е.н., професора Ольгу Володимирівну Кнейслер, котра у своїй промові привітала усіх зі святом, наголосивши на тому, що всі учасники Олімпіади вже є переможцями, і детально роз’яснила окремі аспекти проведення наукового змагання, структуру конкурсних завдань і порядок їх оцінювання.

Роботи учасників Олімпіади оцінювали 12 члені журі, до складу котрого були запрошені провідні науково-педагогічні працівники базового вищого навчального закладу та науково-педагогічні працівники споріднених кафедр, факультетів інших вищих навчальних закладів і які на сьогодні представляють 8 вищих навчальних закладів України.

У ході дійства було відзначено і співорганізаторів (спонсорів) наукового заходу. Зокрема це: Асоціація страхового бізнесу; ТзДВ "Страхова Компанія "Віп-Капітал”; ТзДВ "Страхова Компанія "Експо Страхування”; ПрАТ "Страхова Компанія "ТАС”; Тернопільське Управління Продажів ПрАТ "Страхова компанія "Українська страхова група”; ПАТ "Акціонерна Страхова Компанія "Дністер”; ТзДВ "Страхова компанія "Київ Ре”; ПрАТ "Cтрахова компанія "Інтер-Поліс”; Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Моторне (транспортне) страхове бюро України; Харківський союз страховиків.
 
Під час виконання завдання студентами для супроводжуючих осіб екскурсоводи з Туристично-інформаційного центру провели екскурсію м. Тернополем. Розпочали її з головного історичного місця – Старого замку. Гості дізналися, що Тернопіль раніше називався Тарнополь – на честь його засновника, великого коронного гетьмана Яна Тарновського. Саме він побудував в 1540 р. Тернопільський замок на місці староруського поселення Сопільче (Топільче) для оборони польських кордонів від татар. На початку XIX ст. граф Ф. Корітовський звів на його місці палац, для чого були знесені кріплення, башти і ворота.
 
Також наші гості побували в підземеллі Старого замку, відкриття якого відбулося 28 серпня 2016 року на День міста. Екскурсовод надав цікаву інформацію про дослідження підземель і розповів, що міська влада планує створити повну модель підземного міста в межах історичної частини Тернополя.
 
Наступний об’єкт, котрий відвідали гості – була Воздвиженська (Надставна) церква. Історія замку тісно пов’язана з цим древнім храмом Тернополя. Неподалік – пагорби, які за своїм виглядом нагадують туристичну родзинку Парижа – Єлисейські поля. Тернопільські "Єліся” розташовані поруч сходів – фонтана, за спиною готелю "Тернопіль”.
 
Наступним історичним місцем екскурсії став Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (раніше Домініканський костел Пресвятої Діви Марії та монастир) – культова споруда, пам'ятка сакральної архітектури, катедральний храм Української греко-католицької церкви, головний храм Тернопільсько-Зборівської архієпархії. Збудований у 1749—1779 роках у стилі бароко.
 
Далі гості Олімпіади побачили пам'ятник видатній українській оперній співачці Соломії Крушельницькій. Перший пам'ятник жінці в Тернополі і перший пам'ятник-монумент Соломії Крушельницькій у повний зріст у світі. Неподалік пам’ятника є цікава композиція, яку подарував Тернополю американський меценат Джон Звожек, яка має назву "Випадкова зустріч” (вартість  100 тис.дол.).
 
Тернопіль не рясніє великою кількістю архітектурних пам`яток. Але все, що тут є, створює неповторний романтичний образ міста. У число таких місць входить і Театральна площа. Під час Вітчизняної війни Тернопіль дуже постраждав. Більшість будівель було повністю зруйновано, проте і те, що залишилося, справило велике враження на гостей Олімпіади.
 
Після завершення виконання олімпіадних завдань учасники наукового змагання мали можливість відпочити, відвідавши гумористичний концерт «Файне шоу» у ТНЕУ за участі таких команд-учасників телевізійного проекту на 1+1 "Ліга сміху” як: "Умка” (м. Запоріжжя), Женская Сборная Кременчуга "КДБ” (м. Кременчук), «Ветераны космичских войск» (екс "Сборная двора” і "Тобі Альдервейрельд” об’єдналися), «Вот эти парни, «Летний вечер» (м. Київ).
 
20 квітня 2017 року відбулося підведення підсумків, урочисте закриття та нагродження учасників Олімпіади.
 
Переможців Олімпіади нагороджували заступник голови оргкомітету Олімпіади, проректор з наукової роботи ТНЕУ, д.е.н., професор – Зеновій Васильвич Задорожний та голова журі Олімпіади, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхуання ТНЕУ – д.е.н., професор Ольга Володимирівна Кнейслер.
 
Окремих учасників було відзначено грамотами у таких у номінаціях: "За ґрунтовні знання страхової термінології”, "За високий рівень теоретичної підготовки”, "За високий рівень практичної підготовки”, "За ґрунтовні знання діючого страхового законодавства”, "За нестандарний, оригінальний розв’язок завдань”, "За нестандартний підхід у прийнятті виважених рішень”, "За креативний підхід у виконанні навчальних завдань”.
 
Також  отримали грамоти і студенти, котрі посіли почесні четверте та п’яте місця.
 
Дипломами 3 ступеня, медалями та цінними подарунками – павер-банками було нагороджено шестеро учасників:
1. студентку Національного університету харчових технологій Богдану Іванівну Пюро;
2. студентку Черкаського інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» Віталіну Олександрівну Соколенко;
3. студента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Євгенія Миколайовича Приндюка;
4. студента Київського національного торговельно-економічного університету Тараса Ігоровича Ковбасюка;
5. студентку Львівського національного університету імені Івана Франка Марту Орестівну Полюгу;
6. студентку Університету державної фіскальної служби України Оксану Миколаївну Фисину.
 
Дипломами 2 ступеня, медалями та цінними подарунками – медіа-плеєрами було нагороджено трьох учасників:
1. студента Тернопільського національного економічного університету Луку Михайловича Гомівку;
2. студентку Луцького національного технічного університету Вікторію Олександрівну Пус;
3. студентку ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” Ольгу Василівну Герасименко.
 
Дипломом першого ступеня, медаллю, кубком для університету переможця та цінним подарунком – планшетом нагороджено студентку Сумського державного університету Ксенію Валеріївну Волік.
 
Усі присутні гучними оплесками вітали переможців.
 
Запрошеним високоповажним гостям, співорганізаторам, членам журі, апеляційної та мандатної комісій, організаційному комітету Олімпіади та усім, хто долучився до організації та проведення даного наукового заходу були вручені пам’ятні подарунки та подяки від ректора ТНЕУ; Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг; Асоціації страхового бізнесу; Харківського союзу страховиків.
 
Під час урочистого закриття Олімпіади переможців привітав заступник голови організаційного комітету другого етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни "Страхова справа”, проректор з наукової роботи ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Зеновій Васильович Задорожний, а також голова журі, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ, д.е.н., професор Ольга Володимирівна Кнейслер.
 
Слова вдячності оргкомітету і журі висловили переможці, учасники, супроводжуючі особи, члени журі та гості Олімпіади. При цьому, присутні відмітили важливість і актуальність проведення такого роду заходів з метою обміну досвідом у сфері страхування та пошуку напрямів розвитку страхового ринку України в умовах циклічності фінансово-економічних криз.