» » Відбулося засідання круглого столу «Фінансовий ринок України у контексті глобальної конкурентоспроможності»

Відбулося засідання круглого столу «Фінансовий ринок України у контексті глобальної конкурентоспроможності»

Дата: 23-03-2017, 09:54 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 16 березня 2017 р. з ініціативи учасників студентського наукового гуртка «Актуальні проблеми корпоративних фінансів», «Першої Студентської Страхової Компанії» та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ відбулось засідання круглого столу на тему: «Фінансовий ринок України у контексті глобальної конкурентоспроможності».
                                                                                                                   
Метою наукового заходу було обговорення студентами, викладачами і практиками проблематики незавершеності законодавчого регулювання та недосконалості механізмів діяльності фінансових інститутів та ринків. І як наслідок, неповноцінний та фрагментований фінансовий ринок не виконує притаманних йому функцій, зокрема мобілізації капіталу для розвитку реального сектору, ефективного розподілу ресурсів, хеджування ризиків та ін.
 
Запрошеними гостями були: в. о. проректора з науково-педагогічної роботи – Григорій Леонардович Монастирський; декан факультету фінансів ТНЕУ – Андрій Ярославович Кізима; керівник Тернопільського відділення ПрАТ «Страхова компанія «Арсенал Страхування» – Святослав Васильович Козловський; начальник академічного відділення ТОД ПАТ «Райффайзен банк Аваль» Ігор Петрович Вонс; юристконсульт небанківських фінансових установ – Віталій Ігорович Бойчук; голова Правління кредитної спілки «Калина» – Олег Орестович Луцишин.
 
Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ Ольга Володимирівна Кнейслер обгрунтовуючи необхідність проведення наукового заходу, звернула увагу присутніх на те, що на тлі суспільних трансформацій саме фінансовий ринок України є найменш реформованим у контексті глобальної конкурентоспроможності і визначила основні проблеми його розвитку:
 
– низький рівень глобальної конкурентоспроможності в Україні значною мірою є наслідком недорозвиненості фінансового ринку;
 
– вітчизняний фінансовий ринок є частково інтегрованим в світовий фінансовий простір і його слід розглядати у контексті глобалізації економічних процесів та індексу глобальної конкурентоспроможності;
 
– фінансова глобалізація надає для суб’єктів фінансового ринку цілий ряд додаткових шансів. Водночас, слід ураховувати і додаткові ризики, що пов’язані із можливими зовнішніми викликами;
 
– для використання шансів та нейтралізації можливих ризиків необхідно провести ретельний аналіз сильних та слабких позицій вітчизняного фінансового ринку під кутом зору впливу процесів глобалізації.
 
З вітальним словом до учасників круглого столу виступили запрошені гості.
 
Д. е. н., професор Монастирський Г. Л. привітав усіх і підкреслив необхідність проведення таких заходів, котрі залучають і активізовують молодь в питаннях пошуку відповідей на сьогоднішні виклики в економіці та виробляють у них системний підхід і вміння швидко аналізувати та приймати вірні рішення для вирішення назрілих проблем.
 
Начальник академічного відділення ТОД ПАТ «Райффайзен банк Аваль» Вонс І. П. закцентував увагу на необхідності і важливості наукових та фахових дискусій між студентами, теоретиками та практиками з питань підвищення конкурентоспроможності вітчизняного фінансового ринку України саме у контексті глобалізації. Ігор Петрович відзначив проблеми котрі потребують негайного вирішення у банківському фінансово-кредитному секторі, який донедавна вважався найбільш стабільною і конкурентоспроможною ланкою фінансового ринку.
 
З фаховою промовою перед аудиторією виступив керівник Тернопільського відділення ПрАТ «Страхова компанія «Арсенал Страхування» Козловський С. В., який також визначив основні проблеми розвитку небанківських фінансових інститів на вітчизняному фінансовому ринку і зокрема страхових компаній.
 
Змістовно та аргументовано про процеси та проблеми реорганізації фінансових ринків розповів фахівець з питань небанківських фінансово-кредитних установ голова Правління кредитної спілки «Калина» Луцишин О.О. У своєму виступі він зазначив, що одним із способів отримання вигоди від процесів глобалізації є залучення коштів на міжнародних фінансових ринках. З іншого боку, глобалізація інтенсифікує міжнародну конкуренцію, у тому числі при обмежених фінансових ресурсах. Сучасне поглиблення фінансової глобалізації відбувається переважно за рахунок зростання обсягів іноземного банківського капіталу, валютних кредитів, іноземних прямих та портфельних інвестицій. У таких умовах необхідно проводити послідовну й адекватну політику, орієнтовану на зростання конкурентоспроможності економіки у контексті базових національних інтересів, активізацію участі у процесах міжнародної фінансової координації, стандартизації вимог, правил і норм, уніфікації та міждержавного узгодження заходів економічної політики.
 
Для використання переваг від міжнародної фінансової інтеграції слід створити умови, які б забезпечили вітчизняному фінансовому ринку конкурентоспроможність та високі рейтингові оцінки.
 
У процесі наукового диспуту молоді науковці мали можливість не лише представляти свої наукові розробки щодо напрямків розвитку складових фінансового ринку але й обговорювати особистий довід, що пов’язаний із недосконалістю та проблемами надання послуг на фінансовому ринку.
 
Дуже цікавою та змістовною була доповідь ст. групи Ф-41 Маланчук Оксани на тему: «Фінансова грамотність як основа фінансового ринку». В даній доповіді вона аргументовано довела, що у ХХІ столітті фінансова грамотність уже не просто потрібний елемент суспільного життя, а необхідність, без якої неможливо вести нормальне життя за таких різких економічних змін та кризових явищ, а також визначила основні напрямки підвищення фінансової грамотності населення в Україні.
 
Ще з однією цікавою доповіддю на тему: «Сучасна криза банківської системи як складової фінансового ринку України» виступив ст. групи ФБС-41 Ткаченко Павло в якій доповідач виокремив такі три глобальні проблеми розвитку вітчизняного фінансового ринку як: відстороненість учасників фінансових ринків від стимулювання розвитку економіки, їх орієнтованість на отримання швидких прибутків; брак довіри населення до фінансових установ; відсутність ефективного позичальника та наявність «токсичних» активів.
 
Загалом, усі доповіді учасників обговорення були цікавими, змістовними та відзначалися актуальністю питань які вони висвітлювали під час засідання круглого столу.
 
Підбиваючи підсумки наукового заходу, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування доктор економічних наук, професор Кнейслер Ольга Володимирівна відзначила, що у ході дискусії окреслилося коло нових проблем, що також потребують свого дослідження і стосуються не лише механізмів реорганізації складових фінансового ринку, але і питань використання переваг від міжнародної фінансової інтеграції, які б забезпечили конкурентні переваги вітчизняної економіки. Також науковець висловила сподівання стосовно того, що сформульовані учасниками рекомендації, котрі стосуються реформування фінансового ринку в умовах сучасної макроекономічної ситуації України, будуть впровадженні у практику і сприятимуть забезпеченню економічного зростання та фінансовій стабільності у державі, матеріальному добробуту громадян та покращенню якості отримуваних ними фінансових послуг, підвищенню рівня фінансової грамотності у суспільстві.