» » Тренінг «Фінансові піраміди: вид шахрайства чи спосіб заробітку?»

Тренінг «Фінансові піраміди: вид шахрайства чи спосіб заробітку?»

Дата: 26-12-2016, 13:38 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 З метою уникнення загроз та викликів, які несуть фінансові піраміди, 23 грудня 2016 року в Тернопільському національному економічному університеті відбувся тренінг «Фінансові піраміди: вид шахрайства чи спосіб заробітку?». Тренерами заходу виступили члени студентського наукового гуртка «Фінансова просвіта / Financial education», студенти факультету фінансів і Галицького коледжу ім. В’ячеслава Чорновола Роман Вальчук, Ірина Грицан, Надія Куриленко, Сергій Ловягін, Дана Марціясь, Тарас Майкович, Катерина Черняшова, а також доцент кафедри фінансів ім. С.І. Юрія Віталій Письменний.
 
Під час зустрічі учасники ознайомилися з функціонуванням першої в історії фінансової піраміди, яку створив ще на початку 18 століття шотландський економіст Джон Ло. Цікавою для присутніх стала інформація щодо засновників фінансових пірамід у США Чарза Понзі та Бернарда Мейдоффа, шахрайства яких призвели до втрат в населення сотні мільярдів доларів США. Також було оцінено соціально-економічні наслідки діяльності фінансових пірамід в Україні на початку 90-их років і в наш час на основі функціонування таких структур як МММ, Меркурій, Вертекс, Хелікс й інших.
 
Тренінг передбачав залучення слухачів до активної участі, зокрема в частині проведення експрес соцопитування, створення пихологічного портрету потенційного учасника фінансової піраміди (ними виявилася молодь, до того ж із вищою освітою, подекуди навіть економічною; усі вони свідомо йдуть на ризик, адже сподіваються бути хитрішими і спритнішими, встигнути зірвати куш, поки можна), через ділові ігри «Як працює фінансова піраміда?» і «Як переконати стати учасником фінансової піраміди?».
 
Упродовж тренінгу було розглянуто риси фінансових пірамід, такі як реклама великої прибутковості, яка є значно більшою ніж у банківській сфері, відсутність інформації про об’єкт інвестування, анонімність або навпаки надзвичайна популярність та авторитетність керівників і вищих організаторів проекту, достатність мінімальної суми вкладення для участі у проекті. Характеризуються такі організації ієрархічністю: їх члени входять у певні групи, якими керують керівники, що отримують прибутки від членів своєї групи (найвищий керівник отримує прибутки від внесків усіх учасників).
 
 Загалом же, фінансові піраміди несуть велику небезпеку як для окремих громадян, так і для суспільства в цілому. Адже учасники фінансових пірамід, навіть якщо й самі не зазнають фінансових, матеріальних та моральних потрясінь, в решті решт стають причиною цих проблем для інших людей, яких вони притягнули до їх діяльності. Для економіки країни фінансові піраміди загрожують спадом виробництва через відвернення фінансових, трудових, матеріальних й інших ресурсів у процес фінансових махінацій. Разом з тим, наслідками їх функціонування є ріст безробіття, інфляції та злочинності в економічній сфері.