<<< Навчально-науковий центр соціально-психологічної підтримки та резильєнтності

Як відновити робочий ритм після карантину

 Карантин закінчився!!!

Як ввійти у робочий ритм і при цьому не відчувати психологічного дискомфорту?

Отож, декілька практичних порад:
По-перше, слід пам'ятати, що психологічні складнощі можуть бути як у людей, яким було комфортно на карантині та які звикли до он-лайн спілкування, так і у людей, котрі з нетерпінням чекали його закінчення. Це природньо, так як і тим і іншим потрібно відновлювати робочий ритм та переналаштовувати життєвий ритм. Відтак, потрібно дещо змістити увагу із спілкування у соціальних мережах, та присвятити її тим подіям і речам, яких ми були позбавлені у карантинних умовах. Це прогулянки на свіжому повітрі, відвідування парків і зелених зон (звичайно, з дотриманням усіх карантинних заходів), «живі» побачення з друзями тощо. Це забезпечить і відновлення певних соціальних звичок, і покращить настрій та принесе користь здоров'ю.   
По-друге, необхідно прислухатися до себе. Зрозуміло, що усім нам так чи інакше доведеться адаптовуватися до посткарантинного життя. 
Тільки хтось робить це активно, випереджаючи події, а хтось – повільно і неквапливо. Тому оберіть ту позицію, яка є найбільш комфортною саме для вас. Не намагайтеся підлаштуватися під ритм інших. 
По-третє, для того, щоб уникнути зайвого хвилювання, потрібно скласти детальний план дня. Ваш мозок буде розуміти, який об'єм роботи потрібно виконати і перестане «волати» про допомогу.
По-четверте, не намагайтеся перенапружувати себе великими об'ємами справ одразу після карантину. Потрібно вливатися в режим роботи поступово. В іншому випадку є ризик  стати «спринтером» - моментально витратити всю накопичену енергію і "знеструмити" себе на тиждень вперед. А це загрожує зниженням імунітету, продуктивності в повсякденних справах, депресивним настроєм.
По-п'яте, намагайтеся правильно харчуватися та налагодити режим сну. Це чудово сприяє реабілітації після тривалого фізичного та емоційного розслаблення.


Отже, будьте щасливими, здоровими та емоційно організованими!